Uspešni reprezentačni nastopi

V zadnjih treh tednih se na klubski sceni v vaterpolu ni veliko dogajalo, odigrali smo štiri tekme: dečki do 15 let so visoko premagali Olimpijo (25 : 3), starejši dečki pa izgubili z AVK Triglav (14 : 4), v Kopru so igrali U 11 in imeli polovični uspeh, izgubili so s Trstom (7 : 3), premagali so Branik (10 : 6).
Aktivne so bile vaterpolske reprezentance, najprej so bili uspešni člani v kvalifikacijah za EP, premagali so Portugalsko − za člansko reprezentanco igra Kamničan Luka Komatar, član kranjskega AVK Triglav − na turnirju Final six v Kranju za letnik 1997 (igrajo ekipe hrvaških, črnogorskih klubov in Slovenija) je reprezentanca Slovenije osvojila 4. mesto (1. JUG Dubrovnik, 2. Medveščak Zagreb, 3. Primorac Kotor, 4. Slovenija, 5. Mladost Zagreb, 6. Jadran Hercegnovi), v reprezentanci Slovenije je igral član našega društva Tadej Debevec.

Fantje letnika 1999 so igrali v Dubrovniku na mednarodnem turnirju Tomo Udovičič 2011 in med 21 ekipami osvojili 12. mesto. V tej reprezentanci so igrali štirje kamniški vaterpolisti: Blaž Briški, Matic in Martin Mihelič ter Tim Ostrež.

Najbolj uspešna je bila kadetska reprezentanca, ki je na kvalifikacijskem turnirju za EP v Litvi osvojila 2. mesto in se uvrstila na prvenstvo Evrope, ki bo od 11. do 18. septembra. Kamničani so dosegli več kot polovico golov za Slovenijo: Sebastijan Novak 28, Nik Nikolič 6, Martin Stele 4, med strelce se je vpisal tudi vratar Gašper Žurbi, ki je kot zadnji mož obrambe ubranil 60 strelov, bil pa je tudi kapetan ekipe. Rezultati: Turčija : Slovenija 9 : 8, Romunija : Slovenija 11 : 12, Litva : Slovenija 2 : 22, Makedonija : Slovenija 9 : 19 in Velika Britanija : Slovenija 4 : 15.

Vsem fantom je treba čestitati in poskušati zagotoviti čim boljše pogoje za delo, saj so predani športu, kar dokazujejo z vsakodnevnim obiskom treninga, to pa pomeni 8−9 mesecev voženj v Kranj in Ljubljano, poleti obiskujejo treninge na kamniškem bazenu. Ko gredo sošolci na počitnice, imajo mesec in pol priprav, da lahko igrajo na EP. Kljub temu, da so uspešni v športu, si stroške treninga še vedno krijejo sami, saj je denarja od pokroviteljev in deleža sofinanciranja iz občinskega proračuna premalo za pokritje zahtevnega programa, ki poleg najema bazena zahteva tudi prevoze. Ko se ozrem nazaj in začnem premišljevati, koliko kilometrov smo prevozili in preplavali, kolikokrat vrgli žogo v gol, da danes lahko rečemo, res smo dobri, ne dobri, odlični. Da zdržimo vse to in se enakovredno borimo s klubi, ki imajo zimski bazen v domačem kraju, je krivo tudi upanje, da se enkrat le zgodi zimski bazen v Kamniku. Dolgo je že od takrat, ko sem začel po desetletnem premoru spet delati z mladimi vaterpolisti, leta 1993 ni bilo nobenega pionirja. Ko smo igrali prve tekme, smo bili veseli, če smo dali gol, čeprav smo jih dobili tudi po 30 in več. Nismo obupali, danes se lahko pohvalimo z odličnimi športniki, ki so uspešni tudi na mednarodni sceni. V našem društvu trenutno vadi 150 športnikov in športnic, največ je otrok od 4. do 8. leta (80), ti se učijo plavalnih veščin v vaterpolski plavalni šoli, ki deluje v bazenu zavoda CIRIUS, od 9. do 19. leta je 50 otrok, ostali so odrasli od 20. do 50. leta. V našem društvu nudimo vadbo 11 mesecev in pol na leto, brez organizirane vadbe smo samo v začetku septembra, ko se zapre kamniški bazen, nato okoli 20. septembra vsako leto začnemo z pripravami za novo sezono.