Kontaktni obrazec


* Ali ste oseba?O nas

VATERPOLO V KAMNIKU – DO USPEHOV BREZ BLIŽNJIC

Za kamniškimi vaterpolisti je ponovno odlična sezona. Vendar počitka za marljive delavce v in ob bazenih še ni konec. 21. junija bo v Kamniku namreč že 15. prireditev Dan vaterpolistov Slovenije, ki se jo je v vseh teh letih udeležilo 30 klubov in skoraj 300 ekip. Ta dogodek je za Kamnik na nek način pomemben tudi zato, da ponovno osvežimo spomine na stare, mnogi pa tudi na aktualne uspehe kamniškega vaterpola.

Kamniški vaterpolo klub z vsakim letom dokazuje svoje odlično delo. V sezoni, ki se končuje, so kadeti osvojili drugo mesto v državi, mlajši kadeti pa bili najboljši v pokalnem tekmovanju. Brez dvoma pa je največje priznanje za odlično delo kamniških trenerjev množica mladih, vpoklicanih v razne slovenske reprezentančne selekcije in pa vsesplošno povečanje interesa najmlajših in njihovih staršev za vaterpolo. Dobri rezultati v mlajših selekcijah kamniških vaterpolistov pravzaprav niso nobeno presenečenje. Vaterpolo klub si je namreč z načrtnim delom skozi zgodovino pridobil spoštovanje v Sloveniji in nikakršno presenečenje ni, da je danes tudi na slovenski reprezentančni ravni zelo spoštovan.  Tisti, ki zgodovino kamniškega vaterpola poznajo bolje, vedo, da uspešna dogajanja v  zadnjih letih niso muha enodnevnica. Gre zgolj za vrnitev kamniškega vaterpola na mesta slave, ki so jih zasedali že pred dobrimi 30 leti.

Prvi naslov mladinskih prvakov Slovenije so Kamničani slavili že leta 1976. Pravzaprav je bilo to obdobje zlato obdobje kamniškega vaterpola, ki se je pod vodstvom trenerja Vojka Podvrščka in pod budnim očesom Staneta Schnabla začelo leta 1971 s prvim resnim delom z mladimi. Uvedba vsakodnevnih treningov tudi v zimskem času je dala sadove že leta 1974, ko so kamniški vaterpolisti prvič postali pionirski prvaki Slovenije. Absoluten vrhunec pa so dosegli leta 1975, ko je članska vrsta osvojila naslov najboljšega v Sloveniji in se celo borila za vstop v takratno drugo jugoslovansko ligo. Čeprav pri tem niso bili uspešni, so kamniški vaterpolisti vsekakor opozorili, da jim upravičeno pripada pomembno mesto v slovenskem vaterpolskem prostoru, in se postavili ob bok sicer vse do danes zelo uspešnim ekipam iz Kranja, Kopra, pa tudi Ljubljane. V druščino drugoligašev so bili Kamničani uvrščeni 1976,  tam so igrali do 1983.Kot običajno pa svetlejšim sledijo tudi temačnejši deli zgodbe. Z odhodom obeh že omenjenih gonilnih sil kamniškega vaterpola iz sedemdesetih letih, Staneta Schnabla in Vojca Podvrščka, je klub začel nazadovati. V klubu je ostalo nekaj mladeničev brez organizacijskih izkušenj, treningi so ponovno potekali le preko poletja, največja tekma pa je bil lokalni derbi Vrhpolje : Kamnik. Dva dotedaj ključna igralca kluba, Matjaž Reisner in Dare Homar pa sta se preselita h konkurenci v Koper (Reisner) in Kranj (Homar). Kamniški vaterpolo je v osemdesetih letih dejansko nazadoval tako daleč, da so se v Kranju udeleževali le še iger v rekreacijski ligi.Trend ponovne rasti na pota stare slave pa se ponovno obrne sredi devedesetih let in traja vse do današnjih dni. Klub je saniral vse svoje dolgove, konec leta 2001 je bilo ustanovljeno Vaterpolsko društvo Kamnik, predvsem pa se je ponovno začelo zelo sistematično in pozorno delo z mladimi. Prav to je v nadaljevanju dalo mnogo zavidljivih rezultatov, od osvojenih naslovov državnih prvakov v ekipah dečkov (2003, 2005) in mlajših kadetov, ki so v letu 2007 hkrati osvojili tudi naslov prvakov v pokalnem prvenstvu, do članstva vaterpolistov v državnih reprezentančnih vrstah (David Baš leta 1998 in Gašper Šenica leta 1999 v kadetski reprezentanci, leta 2007 in 2008 je Tilen Leskovec najboljši igralec oz. strelec državnega prvenstva mlajših kadetov in se bo kot član kadetske reprezentance letos poleti udeležil tudi Evropskega prvenstva v Beogradu, podobno kot se ga je leta 2007 tudi že njegov starejši kolega Luka Komatar) na mladinskih kvalifikacijah imajo letos Kamničani poleg Luka tudi Kristijana Novaka. Vsekakor pa je treba omeniti tudi sodelovanje kamniških trenerjev Dareta Homarja in Uroša Kralja pri mladinskem reprezentančnem trenerskem delu. Kot nesporno se je skozi čas razvoja kamniškega vaterpola pokazalo, da je delo na mladih tisto, ki daje najbolj žlahtne sadove.

Navkljub odsotnosti velikih sponzorjev danes poleg že izpostavljenih reprezentančnih dosežkov klub s svojim trenerskim kadrom uspešno deluje tudi pri vzgajanju preko 50 otrok v starosti od 4. leta dalje. Pri tem je vsekakor veliko vlogo odigralo tudi odprtje zimskega bazena v ZUIMU jeseni 2007, s čimer je najmlajšim v bazenu omogočena nemotena vadba skozi vse leto.Iz zgodovine se učimo, v prihodnost pa zremo. Vaterpolisti v Kamniku so se v tem času nedvomno veliko naučili. Vodstvo kluba svoje korake opravlja premišljeno, dolgoročno, predvsem pa z vizijo izobraževanja in kasneje tudi usposabljanja mladih skozi šport. In to navkljub šibki podpori lokalne skupnosti in pokroviteljev, ki bi lahko kamniškemu vaterpolu pomagali, da ne bi vedno hodil po samem robu preživetja. Tisti, ki poznajo vsaj enega zavzetega vaterpolista v Kamniku, zagotavljajo, da si zaslužijo svojo priložnost, kar navsezadnje kažejo iz dneva v dan.

Teo Lipicer

Stopite v kontakt z nami
  • Naslov

   Vaterpolsko društvo Kamnik
   Maistrova ulica 15 1241 Kamnik
   070  816 797
  • Povezani

   facebook link

Здесь вы можете Глюкометр купить Гарантия, доставка.